• Als leidraad bij het degusteren werd een uitgebreide wijndegustatiefiche gecreëerd die de beschreven bevindingen (wat ?, hoe ?, waarom ?) omtrent een volledige wijnbespreking bundelt en waar mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde verklaringen voor het ontstaan en de waarneming van geur, smaak en mondgevoel elementen.  Het bepalen van de smaakbalans in wijn aan de hand van daarvoor gedefinieerde, hanteerbare en wel omschreven proefkenmerken maakt er deel van uit.
  • Dit moet toelaten om op een meer gestructureerde en systematische manier een wijnanalyse te maken die voor menig proever herkenbaarheid toelaat door het gebruik van een wel gedefinieerde wijntaal.  Deze uitgebreide fiche is toepasbaar voor alle wijntypes, van wit over rosé tot rood, maar ook voor zoete en schuimwijnen.
  • Maar er is meer ! Ons brein moet energie stoppen in het zoeken naar de juiste terminologie van de zintuigelijke waarneming van geuren, smaken, mondgevoel en zicht.  De uitgebreide fiche biedt een leidraad om door herhaling van wel gedefinieerde termen uiteindelijk een geheugenwerking op te bouwen die ons toelaat om door systematisch gebruik ervan sneller een degustatie oordeel te geven.  Om het cognitieve aan de waarneming te koppelen vergt dit weliswaar dat bij elke (enigszins professioneel) georganiseerde proefsessie dezelfde degustatiefiche voorligt bij elke proever als basis voor zijn analyse.  Het zien van de woorden op de fiche terwijl men proeft helpt de memorisatie.
  • Deze analyse techniek zal uiteindelijk ook toelaten om hoe dan ook een meer “prozaïsch” degustatie oordeel te creëren, maar wel op een gefundeerde basis .  Het ene sluit het andere dus niet uit !

De uitgebreide degustatiefiche past op één A4-blad en is te bekomen op simpele aanvraag. Ze is geplastificeerd en wordt ook samen aangeboden met het boek (zie pagina over “Degusteren en Beoordelen” of “Contact”).

Het degustatie oordeel is in feite een samenvattende analyse van de geproefde wijn. Het bouwt voort op de olfactieve en gustatieve waarnemingen en poogt een algemeen oordeel te geven samen met een duiding over de waargenomen structuur, wijnstijl, textuur en body.

Toelichting :

  • Structuur/Wijnstijl = algemene samenstelling wijn :
    • voor Wit : Fris, Vol, Complex
    • voor Rood : Fruitig, Fijn, Finesse, Krachtig, Complex
    • voor Rosé : Fris-fruitig, Vol-fruitig
    • voor Zoet : Fruitig, Vol
  • Textuur = aanvoelen structuur of mondgevoel
    • voor Wit : Groen, Strak, Fris, Zacht, Rond, Filmend, Vet
    • voor Rood : Wrang, Ruw, Onrijp, Uitdrogend, Sappig, Fluwelig, Vlezig, Soepel, Rond
    • voor Rosé : Strak, Sappig, Soepel, Rond, Filmend
    • voor Zoet : Zacht, Rond, Filmend
  • Body = materie, densiteit structuur, mondvullendheid