• Wijn is gemaakt van druiven en is een mengsel van water, alcoholen, zuren, suikers, polysachariden, polyphenolen, mineralen en allerlei geur- en smaakstoffen
  • Eén liter “standaard” samenstelling van wijn weegt ongeveer 994 g.  Referentie : Understanding Wine Chemistry – A. Waterhouse, L. Sacks, W. Jeffery. “Standaard” moet hier begrepen worden als een soort gemiddelde van de som van vele op de markt aanwezige wijnen waarvan de meeste ofwel droog ofwel net iets minder droog werden gevinifiëerd.
  g/g %gewicht/gewicht
850g/lWater85% 
130g/lEthanol13%alcohol 
10g/lGlycerol1%suiker-alcohol
7g/lZuren0,7%wijnsteenzuur, appelzuur, melkzuur, citroenzuur, barnsteenzuur, azijnzuur, propionzuur, boterzuur
3g/lSuikers0,3%glucose, fructose – definitie droog : <4g/l (smaakgrens tussen 2g/l en 4g/l)
1,5g/lPolyphenolen0,15%tannine (druiftannine, houttannine van vatlagering)
0,75g/lPolysachariden0,075%aminozuren, pectines, proteïnen
1g/l – 3g/lMineralen0,1%-0,3%kalium, calcium, magnesium, fosfaat, sulfaat
1mg/lGeur & smaak stoffen0,0001%pyrazines, esters, ketonen, aldehyden, thiolen, lactonen, terpenen
Figuur referentie : Faculteit Wetenschappen UG