Bijdrage tot een Gestructureerde Analytishe Wijndegustatie
Wijn in Evenwicht
Wijn is een vloeistof die is samengesteld uit meerdere biochemische substanties die bijdragen tot de structuur van de wijn. Deze smaak en mondgevoel structuur elementen zullen samenwerken of juist elkaar compenseren om zo de structuur van de wijn te vormen.
Bovendien zijn er in wijn honderden vluchtige substanties. Het zijn deze geurstoffen die ondersteunend zijn voor de gustative substanties en die samen het typisch karakter van een wijn bepalen. Beide zijn in feite onlosmakelijk met elkaar verbonden om zo een evenwichtige wijnstructuur te vormen die bepalend is voor wat men wijnstijl kan noemen.
Een definitie van smaakbalans :
Voor de meeste wijnen op de markt die droog of net iets minder droog gevinifiëerd worden en met tannine, betekent dit dat we een evenwicht zoeken voor : Aciditeit en tannine en/of bitterheid ten opzichte van molligheid/rondeur en/of fruitigheid
Voor droge wijnen zonder tannine : Aciditeit ten opzichte van molligheid/rondeur en/of fruitigheid of Aciditeit en bitterheid ten opzichte van molligheid/rondeur en/of fruitigheid
Voor zoete wijnen betekent dit een evenwicht zoeken voor : Aciditeit ten opzichte van zoetheid en molligheid/rondeur en/of fruitigheid
Voor zoete wijnen met tannine en/of bitterheid : Aciditeit en tannine en/of bitterheid ten opzichte van zoetheid en molligheid/rondeur en/of fruitigheid